Το Εργαστήριο MSN συμμετείχε στα παρακάτω ερευνητικά έργα:

Metis: Πλατφόρμα Πληροφοριών για Κυβερνοαπειλές

COFELET

Σύστημα ανάλυσης, τεκμηρίωσης και επίδειξης παραδοσιακών μουσικών οργάνων του Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας

Ακρωνύμιο: HapticSOUND, ΕΣΠΑ 2014-2020

Το COFELET στοχεύει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της εκπαίδευσης στην κυβερνοασφάλεια, χρησιμοποιώντας τη μάθηση και την κατάρτιση βασισμένη σε σοβαρά παιχνίδια ως μέσο αξιοποίησης των σύγχρονων θεωριών μάθησης και προώθησης καινοτόμων διδακτικών προσεγγίσεων.Πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» (συμφωνία επιχορήγησης αριθ. 740690). Το έργο ξεκίνησε την 1η Ιουνίου 2017 και θα διαρκέσει 3 έτη.

Το FoodSMART είναι ένα τετραετές πρόγραμμα για την ανάπτυξη μιας εφαρμογής κινητής τηλεφωνίας σχεδιασμένης να παρέχει σε προμηθευτές και καταναλωτές υπηρεσιών τροφίμων ένα πλήθος πληροφοριών για συνταγές και μενού.Το STIX 2.0 Editor είναι μια πρωτότυπη εφαρμογή ανοιχτού κώδικα που προσφέρει τη δυνατότητα  επεξεργασίας σε αντικείμενα STIX 2.0.

Μπορείτε να βρείτε την εφαρμογή στη λίστα του OASIS Cyber Threat Intelligence (CTI) TC Wiki, Opensource APIs and Tools

Το i-Treasures είναι μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που στοχεύει στην εξερεύνηση καινοτόμων ψηφιακών μέσων και τεχνολογιών για τη συλλογή διαφορετικών μορφών άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς (μουσική, χορός, χειροτεχνία κ.λπ.).

Ανάπτυξη ενός νέου βελτιωμένου μοντέλου βασισμένου σε ρόλους για τον έλεγχο της πρόσβασης σε υπηρεσίες Web σε Grid / Cloud περιβάλλοντα (Επιστημονικός συντονιστής: Καθηγητής Ιωάννης Μαυρίδης, Συνεργάτης: Αντώνιος Γουγλίδης).Το RBAC αποτελεί ένα κοινό έργο συνεργασίας ανάμεσα στην ερευνητική ομάδα InfoSec του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Τμήματος Ασφάλειας Υπολογιστών του National Institute of Standards and Technology (NIST).Η ομάδα Infosec του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σε συνεργασία με τους προγραμματιστές του CrypTool, εργάζονται στην ελληνική του έκδοση η οποία θα διατίθεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Cryptool.

MAML

Η Artemis είναι μια καινοτόμος εφαρμογή που αποσκοπεί στην προστασία ανηλίκων από κακόβουλες προσπάθειες σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Η Artemis αναλύει το περιεχόμενο των εισερχόμενων μηνυμάτων (sms) σε κινητά τηλέφωνα Android και στέλνει ένα μήνυμα ειδοποίησης κάθε φορά που ανιχνεύεται ακατάλληλο περιεχόμενο.Η Cassiopeia στοχεύει στη βελτίωση των συνθηκών εποπτείας και ελέγχου των διαχειριστών ασφάλειας ενός συστήματος και τη μείωση του χρόνου απόκρισης κρίσιμων περιστατικών. Για να επιτευχθεί αυτό, η Cassiopeia παρέχει μια βολική αρχιτεκτονική κινητού συστήματος με ευέλικτο και εύκολα επεκτάσιμο σχεδιασμό.Μachine Assessment of Multimodal Learning

Μέθοδος αναγνώρισης νευμάτων μουσικής σήμανσης με στόχο την αξιολόγηση της διδασκαλίας βυζαντινής μουσικής.

Το ακαδημαϊκό προσωπικό του MSN Lab διαθέτει εξειδικευμένη εμπειρία από τη συμμετοχή του σε σειρά ευρωπαϊκών ερευνητικών έργων:

Το έργο Craeft εμβαθύνει στην κατανόηση δραστηριοτήτων χειροτεχνίας που απαιτούν «φροντίδα, κρίση και δεξιοτεχνία», βασιζόμενο σε τομείς όπως η Ανθρωπολογία, η Αναπαράσταση Γνώσης, η Γνωσιακή Επιστήμη, η Ιστορία της Τέχνης, η Προηγμένη Ψηφιοποίηση, η Απτική και Οπτικοακουστική Εμβύθιση και η Υπολογιστική Νοημοσύνη. Στόχος του έργου είναι να εξοπλίσει επιλεγμένους οργανισμούς με αναβαθμισμένες ψηφιακές δυνατότητες και τα απαραίτητα εργαλεία και γνώσεις για τη μέγιστη αξιοποίησή τους.Παρά τη σημασία τους για την πολιτιστική κληρονομιά, οι Παραδοσιακές Τέχνες δεν τεκμηριώνονται ή αναπαρίστανται συστηματικά. Περιλαμβάνουν τεχνουργήματα, υλικά, εργαλεία, δεξιοτεχνία, τεχνογνωσία και αποτελούν μορφή Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Το έργο υποστήριξε τον καθορισμό υψηλής ποιότητας πολιτικών και αποφάσεων (στρατηγικών και επιχειρησιακών) για την αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών όπως η Εικονική και Επαυξημένη Πραγματικότητα, μελετώντας παραδείγματα από πολιτιστικά πλούσιες περιοχές της Νότιας Ευρώπης. (GA no. 727107)Αντιμετώπισε τα προβλήματα που προκύπτουν από την απουσία οδηγιών και προτύπων για την ορθή χρήση τεχνολογιών Εικονικής Πραγματικότητας.Ανέπτυξε, επικύρωσε και αξιολόγησε εργαλεία για την ενσωμάτωση της προσβασιμότητας σε όλα τα στάδια ανάπτυξης προϊόντων πληροφορικής και μη, από τις προδιαγραφές έως και τις δοκιμές.
Δημιούργησε μια ανοικτού κώδικα πλατφόρμα συλλογής και ανάλυσης δεδομένων από διαδικτυακά μέσα, με χρήση τεχνητής νοημοσύνης, πολυτροπικής ανάλυσης και οπτικών εργαλείων, για την πρόβλεψη και πρόληψη τρομοκρατικών απειλών σε δημόσιους χώρους.Συνδύασε τεχνολογίες από τον τομέα της ρομποτικής με ανθρωποκεντρικό σχεδιασμό και πρακτική επικύρωση, για τη βελτίωση της ρομποτικής στην υποβοηθούμενη διαβίωση. (GA no. 643433)Στόχος του έργου ήταν η βελτίωση της προσβασιμότητας σε λογισμικά προϊόντα μέσω εναρμονισμένης μεθοδολογίας προσβασιμότητας και προηγμένων στρατηγικών αξιολόγησης κατά τη διαδικασία ανάπτυξης.
Ανέπτυξε προσαρμοστικά Συστήματα Υποβοήθησης Οδηγού (ADAS) για την υποστήριξη οδηγών με μειωμένη ικανότητα, και τη μείωση κινδύνων μέσω εξατομικευμένων διεπαφών ανθρώπου-μηχανής υπό συνθήκες αυτοματοποίησης. (GA no. 688900)